Comunicat de presă al Agenției Naționale Anti-Doping - 12.09.2023

În conformitate cu art. 8.5.2 din Programul anti-doping din tenis (engl. TADP - https://www.itia.tennis/tadp/rules/), Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a primit decizia motivată cu privire la cazul sportivei Simona Halep.

ANAD este instituția publică din România responsabilă cu implementarea reglementărilor și politicilor anti-doping la nivel național, atât în sportul de performanță, cât și la nivelul sportului recreativ practicat în mod organizat.

ANAD a participat la audieri în procesul de gestionare a cazului Simonei Halep în calitate de observator, fără a avea dreptul la a se implica în administrarea probatoriului și luarea deciziei.

În decizia făcută publică astăzi, tribunalul Sport Resolutions a reținut cele două abateri de care a fost acuzată Simona Halep și anume: prezența în proba de urină și utilizarea substanței Roxadustat, precum și utilizarea unei substanțe sau metode interzise pe parcursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe biologice de sânge oferite de sportivă ca parte a programului pașaportul biologic.

Conform art 10.9.4.1 din TADP, acuzațiile formulate de ITIA, așa cum au fost menționate  anterior, au fost gestionate împreună ca fiind o singură abatere, motiv pentru care Tribunalul a impus o sancțiune de 4 ani de suspendare din activitatea sportivă.

Decizia poate fi contestată exclusiv la CAS, conform prevederilor art. 13 din TADP.

Având în vedere că România este țară semnatară a Codului Mondial Anti-Doping https://anad.gov.ro/web/images/home-page-boxes/codul-mondial-anti-doping-2021.pdf, ANAD va respecta prevederile din Cod incluse mai jos:

Art. 15.1 din Codul Mondial Anti-Doping - Caracterul automat obligatoriu al deciziilor luate de organizaţiile antidoping semnatare

15.1.1 O decizie privind încălcarea reglementărilor anti-doping dispusă de o organizaţie anti-doping semnatară, un organism de apel (Articolul 13.2.2) sau CAS va deveni automat obligatorie, după notificarea părţilor, nu doar pentru părţile care iau parte la procedură, dar şi pentru orice semnatar din orice sport...