La data de 27 martie 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, împreună cu polițiștii antidrog din cadrul IGPR au pus în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară în județul Cluj, la locuințele și sediile unor societăți comerciale folosite de membrii unui grup infracțional.
În urma activităților, au fost descoperite și ridicate:
- peste 16 kilograme de substanță albă pulverulentă,
-5 recipiente gradate din sticlă și pâlnii din plastic destinate producerii substanțelor dopante și
-15 recipiente de mari dimensiuni ce conțin substanțe lichide despre care există bănuiala rezonabilă că ar fi fost folosite pentru producerea de substanțe dopante ori psihoactive.
De asemenea, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor:
- 11.146 de comprimate ce conțin substanțe dopante cu grad mare de risc,
-721 de fiole și sticluțe ce conțin substanțe dopante cu grad mare de risc,
-o fiolă FENTANIL,
- 2 fiole KETAMINA,
- 2 pliculețe din material plastic având în interior o substanță pulverulentă,
-4 arme cu aer comprimat,
-50 de cartușe de calibru 10 mm,
-13 telefoane mobile, un autoturism, cu o valoare de piață de peste 40.000 de euro,
-10 ceasuri de lux,
-39.678 de lei,
-32.580 de euro și
-500 de dolari americani, precum și alte mijloace de probă.
Din cercetările efectuate a reieșit că, la începutul anului 2023, persoanele cercetate ar fi constituit, în municipiul Cluj–Napoca, un grup infracțional organizat cu scopul de a procura, produce, depozita şi vinde substanțe dopante cu grad de mare risc, în schimbul unor sume importante de bani.
Totodată, bănuiții ar fi oferit clienților și „consultanță” cu privire la modul de administrare a substanțelor (parte dintre acestea ascunse într-o sală de fitness), ignorând cu desăvârșire riscurile pentru sănătatea consumatorilor.
De asemenea, a fost descoperită o locație care ar fi fost utilizată ca laborator clandestin pentru producerea substanțelor dopante.
La data de 28 martie 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au dispus reținerea a 5 persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de:
-” constituirea unui grup infracțional organizat cu scopul de a trafica produse dopante cu grad de mare risc”,
-”trafic ilicit de substanțe dopante cu grad de mare risc” (în formă continuată) și
-”trafic de droguri de mare risc”.
În cursul zilei de ieri, 28 martie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București a dispus arestarea preventivă a uneia dintre persoanele reținute și măsura controlului judiciar față de celelalte patru.
Împotriva încheierii, cu referire la ultima dispoziție a instanței, procurorii D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală au formulat contestație.
Menționăm că la inițierea și instrumentarea acestei operațiuni au colaborat și specialiștii din cadrul Agenției Naționale Anti-Doping.