Precizări privind informațiile apărute în spațiul public referitoare la dosarul sportivei Claudia-Mihaela Bobocea

Ca urmare a informațiilor apărute în presă și pentru o corectă informare a opiniei publice, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) face următoarele precizări:

Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport reglementează competența de soluționare a cauzelor privind încălcarea reglementărilor anti-doping. Conform art. 61 alin. (2) competenţa, la nivel naţional, pentru soluţionarea cauzelor cu privire la încălcarea reglementărilor anti-doping revine: ANAD, Comisiei de Audiere și Comisiei de Apel.

Comisia de Audiere este constituită și funcționează conform prevederilor Legii nr. 310/2021 și ale Regulamentului de organizare și funcționare, aprobat prin Ordinul nr. 116/2024, documente avizate de către Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) ca parte a procesului de monitorizare a conformității Programului Național Anti-Doping cu Programul Mondial Anti-Doping. Comisia de audiere are reguli clare de procedură ce asigură o evaluare imparțială a fiecărui caz, fiind condusă de un președinte ales dintre membrii Comisiei de Audiere.

Comisia de Audiere este compusă dintr-un număr de până la 12 membri, selectaţi de către o comisie formată din 5 reprezentanţi ai mediului academic şi universitar, conform Procedurii de selecție a membrilor Comisiei de audiere aprobată prin Ordinul nr. 70/2023. Procedura de selecție are rolul de a garanta că membrii Comisiei de Audiere sunt profesioniști independenți, cu experienţă în unul dintre următoarele domenii: juridic, medical, al ştiinţelor naturii şi sport şi care au obligatoriu experienţă şi/sau cunoştinţe în domeniul anti-doping, cu respectarea prevederilor Codului Mondial Anti-Doping şi ale Standardului internaţional pentru gestionarea rezultatelor și fără subordonare față de ANAD.

Comunicat de presă - Precizări privind testările doping în fotbal

Ca urmare a informațiilor apărute în presă și pentru respectarea principiului transparenței activității desfășurate și pentru o corectă informare a opiniei publice Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) face următoarele precizări:

ANAD implementează cerințele Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) cu privire la întocmirea Planului Național Anual de Testare care are la bază un program de evaluare a riscurilor la dopaj, precum și Documentul tehnic de analize specifice pe discipline specifice (https://www.wada-ama.org/en/resources/world-anti-doping-program/tdssa-technical-document-sport-specific-analysis)

Evaluarea riscurilor la dopaj ia în considerare următorii factori: cerințe fizice și psihologice (rezistența cardiovasculară, putere, forță și rezistență musculară), premii/venituri, istoricul la dopaj, informații culese din diferite surse, tipul de substanțe și/sau metode interzise, statistici/cercetări cu tendințele de dopaj, informații relevante din planul de testare aferent anului anterior, tipare de carieră, tipare sezoniere etc.

Analizele specifice indicate în documentul tehnic (TDSSA) sunt agoniștii receptorilor pentru eritropoietină (ERA), hormonul de creștere (hGH) și factorii de eliberare ai hormonului de creștere (GHRF). După o clasificare a analizelor specifice indicate în TDSSA vs 2024 și vs 2025 (ERA cu MLA de 10%, GH și GHRF de 10 %), fotbalul este încadrat ca o disciplină cu risc mediu la dopaj.

În anul 2024, ANAD a recoltat un total de 3.131 de probe din care, la disciplina fotbal, 198 probe de urină și 32 probe de sânge, în afara competiției și 96 probe de urină, în competiție. Astfel, la nivel național, în anul 2024, disciplina fotbal s-a clasat pe locul 1 în statistica disciplinelor sportive raportat la numărul de probe recoltate.

Comunicat de presă - România a semnat Convenția Consiliului Europei privind manipularea competițiilor sportive (Convenția Macolin)

WhatsApp Image 2024 12 16 at 14.38.35 WhatsApp Image 2024 12 16 at 14.38.19

 

Vineri, 13 decembrie a.c. la sediul Consiliului Europei din Strasbourg (Franța) a avut loc ceremonia de semnare de către România a Convenției Consiliului Europei privind manipularea competițiilor sportive (Convenția Macolin).

Convenția este singurul instrument de drept internațional pe tema manipulării competițiilor sportive.

Comunicat de presă - 5 Noiembrie 2024

În legătură cu informațiile apărute în spațiul public, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) informează că fotbalistul Hildeberto Jose Morgado Pereira, legitimat la AS FC Universitatea Cluj, a fost notificat în legătură cu un rezultat analitic pozitiv pentru substanța interzisă furosemid, în urma unui test anti-doping efectuat în data de 6 septembrie 2024, în afara competiției.

Substanța furosemid este un diuretic și agent mascant interzis, inclus în secțiunea S5 a Listei Interzise 2024, conform reglementărilor stabilite de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) și aprobată în România prin Ordinul Președintelui ANAD. Această substanță este interzisă atât în competiție, cât și în afara competiției, deoarece poate masca prezența altor substanțe dopante.

Utilizarea diureticelor fără a deține o SUT este interzisă în permanență și în orice concentrație, deoarece diureticele pot fi utilizate (a) pentru a masca prezența în urină a altor substanțe interzise; și/sau (b) pentru a induce artificial pierderea în greutate în sporturi/discipline unde sportivii trebuie să îndeplinească criterii de greutate.

Conform procedurilor legale și regulamentelor internaționale anti-doping, în termen de 10 zile de la primirea notificării, sportivul are dreptul la analiza probei B, care se află în prezent la Laboratorul de Control Doping din București, acreditat de WADA. Această analiză suplimentară este esențială pentru confirmarea rezultatului inițial al probei A. În cazul în care proba B confirmă prezența furosemidului, vor continua procedurile legale, ocazie cu care sportivul își va prezenta punctul de vedere și orice dovadă relevantă în apărarea sa.

În situația în care se va constata că sportivul a încălcat reglementările anti-doping, se poate aplica sancțiunea suspendării din activitatea sportivă pentru o perioadă de 4 ani, astfel cum se prevede la art. 86 alin. 1 lit. b) (când încălcarea reglementării anti-doping presupune o substanță specifică sau metodă specifică, iar ANAD poate proba că s-a săvârșit cu intenție) din Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, cu posibilitatea eliminării, reducerii sau înghețării sancțiunii, în conformitate cu Articolele 93, 94 sau 99.

Totodată, în situația în care ANAD nu va putea demonstra intenția sportivului cu privire la încălcarea reglementărilor anti-doping, perioada de suspendare poate fi redusă la 2 ani, în temeiul art. 86 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 310/2021.

Art. 94 lit. a) din Legea nr. 310/2021 prevede că, în cazul unei substanțe specifice, cum este furosemidul, dacă sportivul poate demonstra că utilizarea substanței nu a fost destinată îmbunătățirii performanței sportive sau obținerii unui avantaj competițional, sancțiunea va fi sub formă de mustrare și fără perioadă de suspendare, până la un maximum 2 ani de suspendare, în funcție de gradul de vinovăție a sportivului sau a altei persoane.

ANAD își menține angajamentul ferm pentru asigurarea integrității în sport și respectarea unui sport curat și echitabil. În acest caz, vom respecta toate procedurile stabilite de legislația națională și de reglementările internaționale, iar sportivul are dreptul la toate măsurile de protecție prevăzute în aceste proceduri”. (Ștefan Rohnean, președintele ANAD)

ANAD subliniază importanța prevenției și educației anti-doping, desfășurând constant programe de informare și conștientizare pentru sportivi și personalul lor de suport, inclusiv în privința riscurilor asociate cu utilizarea substanțelor interzise. Agenția reiterează că orice încălcare a regulamentelor anti-doping poate avea consecințe grave asupra carierei sportivilor și a credibilității competițiilor sportive.

Toate drepturile sportivului vor fi respectate pe parcursul întregului proces, iar informațiile vor fi gestionate cu confidențialitate și profesionalism, în conformitate cu legislația în vigoare.