#NaturalEsteCelMaiSanatos

banner facebook 6 aprilie 2024

Astăzi, 10 aprilie, de Ziua Sportului Curat, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) lansează campania digitală #NaturalEsteCelMaiSanatos!

Invităm practicanții de sport recreativ din țara noastră să se alăture inițiativei de promovare a unui stil de viață sănătos și responsabil.

Campania ANAD #NaturalEsteCelMaiSanatos își propune să crească gradul de conștientizare a utilizării tot mai frecvente a substanțelor dopante și a amenințării lor pentru sănătate. Acestea nu reprezintă doar o amenințare la adresa integrității sportului de performanță, ci reprezintă și o amenințare la adresa sănătății publice și a societății în general.

Promotorii acestei campanii, cărora le mulțumim pentru susținerea unui Sport Curat în țara noastră, sunt @Ana Maria Brânză și @Marian Oprea și instructorii de fitness cu experiență @Horațiu Dumitrescu și @Cristina Constantinescu.

Încurajăm oamenii de pretutindeni să se alăture mișcării pentru un antrenament natural prin:

- partajarea conținutului nostru folosind hashtag-ul #NaturalEsteCelMaiSanatos;

- distribuirea propriilor fotografii, videoclipuri și povești de antrenament natural și utilizarea hashtag-ului #NaturalEsteCelMaiSanatos; și

-a etichetarea paginii noastre web dedicate campaniei #NaturalEsteCelMaiSanatos, unde pot afla mai multe despre această campanie. (www.anad.gov.ro)

Ne dorim ca această campanie #NaturalEsteCelMaiSanatos să încurajeze un stil de viață sănătos și dedicarea către antrenamentul natural.

 

#NaturalEsteCelMaiSanatos

Ziua Sportului Curat - sărbătorită în acest an pe 6 APRILIE #NaturalEsteCelMaiSanatos

Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) sărbătorește, în fiecare an, „Ziua Sportului Curat” - o zi dedicată nu doar sportivilor, antrenorilor și în general oamenilor implicați în sport, o zi în care organizațiile sportive (cluburi, federații, ligi profesioniste) alături de colectivități întregi, practicanți ai sportului sau simpli iubitori ai fenomenului, promovează importanța respectării principiilor sportului curat, performanța nealterată de mijloace și metode interzise.

„Ziua Sportului Curat”, în denumirea originală internațională „Play True Day”, a fost stabilită prin „Declarația de la Montevideo”, semnată în 2013 de 17 state, în cooperare cu Agenția Mondială Anti-Doping.

În România, inițiativa marcării datei de 10 aprilie ca „Ziua Sportului Curat” a aparținut ANAD și a fost stabilită prin H.G. nr. 240/06.04.2016.

De Ziua Sportului Curat ANAD va desfășura o serie de acțiuni, prima dintre acestea va fi “Crosul USAMV”, competiție sportivă organizată de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, în parteneriat cu Federația Română de Atletism, alături de Campioana Olimpică – Ambasador al Sportului Curat în anul 2023, doamna Gabriela Szabo. Vom organiza un stand cu tematică anti-doping dedicat Zilei Sportului Curat cu mesajul #NaturalEsteCelMaiSanatos, oferind premii participanților și fotografii magnetice ca amintire.

De asemenea, Ziua Sportului Curat este și un prilej să celebrăm excelența în sport, să ne exprimăm prețuirea pentru marii campioni care au adus României un brand puternic în sportul mondial și nouă românilor cele mai frumoase emoții și să-i asigurăm că rolul lor în susținerea misiunii anti-doping este unul fundamental. Vor primi titlul onorific de „Ambasador al Sportului Curat 2024”: Otilia Bădescu (tenis de masă), Cristina Vărzaru (handbal) și Mihai Leu (box și raliu).

 

9d560967 e27a 496d 89dd c3f523029fed  2024 4 6 6622A

OPERAȚIUNEA „CLUJ”

La data de 27 martie 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, împreună cu polițiștii antidrog din cadrul IGPR au pus în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară în județul Cluj, la locuințele și sediile unor societăți comerciale folosite de membrii unui grup infracțional.

În urma activităților, au fost descoperite și ridicate:

- peste 16 kilograme de substanță albă pulverulentă,

-5 recipiente gradate din sticlă și pâlnii din plastic destinate producerii substanțelor dopante și

-15 recipiente de mari dimensiuni ce conțin substanțe lichide despre care există bănuiala rezonabilă că ar fi fost folosite pentru producerea de  substanțe dopante ori psihoactive.

1    5  

   4

Comunicat de presă - 18.03.2024

În legătură cu informațiile apărute în spațiul public cu privire la încălcarea reglementărilor anti-doping de către fotbalistul Cosmin Gabriel Matei, component al echipei Sepsi OSK, Agenția Națională Anti-Doping confirmă rezultatul analitic al probei de urină raportat în ADAMS de către Laboratorul de Control Doping din București, dar își rezervă dreptul de a nu face declarații cu privire la aspectele din dosarul cauzei.

Procedura de gestionare a rezultatelor este în curs de desfășurare, motiv pentru care păstrăm confidențialitatea informațiilor puse la dispoziție de părți.

Metilhexanamina (MHA) este cunoscută sub diferite denumiri, incluzând, dar fără a se limita la, dimetilamilamină, 1,3-dimetilamilamină, dimetilpentilamină, metilhexamină, metilhexanamină, 1,3-dimetilpentilamină, fiind interzisă doar în competiție ca stimulent specific conform  secțiunii 6.b.

MHA este un stimulent care a fost vândut ca medicament până la începutul anilor 1970, dar nu mai este utilizată în tratamentul medical. MHA este inclusă în componența unor suplimente alimentare comercializate în prezent, inclusiv online.

Substanţele din secțiunea Stimulente pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul anafilaxiei, al ADHD sau al simptomelor de răceală și gripă.

(  https://anad.gov.ro/web/images/lista_medical/LISTA_INTERZISA_2024_web.pdf )

Având în vedere clasificarea acesteia ca substanță specifică, Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport și Codul Mondial Anti-Doping 2021 nu impun măsura suspendării provizorie obligatorie.