Comunicat de presă - 5 Noiembrie 2024

În legătură cu informațiile apărute în spațiul public, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) informează că fotbalistul Hildeberto Jose Morgado Pereira, legitimat la AS FC Universitatea Cluj, a fost notificat în legătură cu un rezultat analitic pozitiv pentru substanța interzisă furosemid, în urma unui test anti-doping efectuat în data de 6 septembrie 2024, în afara competiției.

Substanța furosemid este un diuretic și agent mascant interzis, inclus în secțiunea S5 a Listei Interzise 2024, conform reglementărilor stabilite de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) și aprobată în România prin Ordinul Președintelui ANAD. Această substanță este interzisă atât în competiție, cât și în afara competiției, deoarece poate masca prezența altor substanțe dopante.

Utilizarea diureticelor fără a deține o SUT este interzisă în permanență și în orice concentrație, deoarece diureticele pot fi utilizate (a) pentru a masca prezența în urină a altor substanțe interzise; și/sau (b) pentru a induce artificial pierderea în greutate în sporturi/discipline unde sportivii trebuie să îndeplinească criterii de greutate.

Conform procedurilor legale și regulamentelor internaționale anti-doping, în termen de 10 zile de la primirea notificării, sportivul are dreptul la analiza probei B, care se află în prezent la Laboratorul de Control Doping din București, acreditat de WADA. Această analiză suplimentară este esențială pentru confirmarea rezultatului inițial al probei A. În cazul în care proba B confirmă prezența furosemidului, vor continua procedurile legale, ocazie cu care sportivul își va prezenta punctul de vedere și orice dovadă relevantă în apărarea sa.

În situația în care se va constata că sportivul a încălcat reglementările anti-doping, se poate aplica sancțiunea suspendării din activitatea sportivă pentru o perioadă de 4 ani, astfel cum se prevede la art. 86 alin. 1 lit. b) (când încălcarea reglementării anti-doping presupune o substanță specifică sau metodă specifică, iar ANAD poate proba că s-a săvârșit cu intenție) din Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, cu posibilitatea eliminării, reducerii sau înghețării sancțiunii, în conformitate cu Articolele 93, 94 sau 99.

Totodată, în situația în care ANAD nu va putea demonstra intenția sportivului cu privire la încălcarea reglementărilor anti-doping, perioada de suspendare poate fi redusă la 2 ani, în temeiul art. 86 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 310/2021.

Art. 94 lit. a) din Legea nr. 310/2021 prevede că, în cazul unei substanțe specifice, cum este furosemidul, dacă sportivul poate demonstra că utilizarea substanței nu a fost destinată îmbunătățirii performanței sportive sau obținerii unui avantaj competițional, sancțiunea va fi sub formă de mustrare și fără perioadă de suspendare, până la un maximum 2 ani de suspendare, în funcție de gradul de vinovăție a sportivului sau a altei persoane.

ANAD își menține angajamentul ferm pentru asigurarea integrității în sport și respectarea unui sport curat și echitabil. În acest caz, vom respecta toate procedurile stabilite de legislația națională și de reglementările internaționale, iar sportivul are dreptul la toate măsurile de protecție prevăzute în aceste proceduri”. (Ștefan Rohnean, președintele ANAD)

ANAD subliniază importanța prevenției și educației anti-doping, desfășurând constant programe de informare și conștientizare pentru sportivi și personalul lor de suport, inclusiv în privința riscurilor asociate cu utilizarea substanțelor interzise. Agenția reiterează că orice încălcare a regulamentelor anti-doping poate avea consecințe grave asupra carierei sportivilor și a credibilității competițiilor sportive.

Toate drepturile sportivului vor fi respectate pe parcursul întregului proces, iar informațiile vor fi gestionate cu confidențialitate și profesionalism, în conformitate cu legislația în vigoare.

Președintele ANAD, Ștefan Rohnean, prezent la deschiderea oficială a Academiei FC Barcelona la București

În data de 8 octombrie a.c., președintele ANAD, dl. Ștefan Rohnean, a onorat invitația de participare la deschiderea oficială a Academiei FC Barcelona, un eveniment de referință pentru fotbalul românesc, care s-a desfășurat pe terenul secundar al stadionului Arcul de Triumf din București.

În cadrul evenimentului, dl. Ștefan Rohnean, a avut ocazia să discute cu președintele clubului FC Barcelona, Joan Laporta, despre impactul pozitiv pe care deschiderea acestei academii îl poate avea asupra sportivilor tineri din România.

Deschiderea unei academii de fotbal de talia FC Barcelona reprezintă o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea talentelor sportive din România. Este important ca, pe lângă abilitățile tehnice și tactice, tinerii să fie educați în spiritul fair play-ului și al unui sport curat, valori fundamentale pentru orice competiție sportivă”, a subliniat președintele ANAD.

Evenimentul a fost marcat de prezența unor personalități importante din lumea sportului: Florin Răducioiu, fostul internațional român și președinte al academiei și președintele FC Barcelona, Joan Laporta.

În cadrul ceremoniei, Joan Laporta a reiterat angajamentul clubului de a promova un fotbal de calitate și de a încuraja participarea tinerilor sportivi din România la turneul anual organizat de Barcelona, alături de celelalte 29 de academii ale clubului din întreaga lume.

08.10 Barca

Comunicat de presă

Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a fost informată în data de 24.07.2024, ora 18:35, prin corespondența electronică de la Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (CAS), cu privire la faptul că sportiva Iusco Florentina Costina, componentă a lotului olimpic pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, a fost sancționată cu 2 (doi) ani de suspendare din activitatea sportivă, începând cu 1 februarie 2024, iar rezultatele, punctele și medaliile obținute de la data prelevării probei, 23.04.2023, vor fi descalificate și retrase.

CAS a analizat cererea de apel inițiată de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) la data de 16.04.2024 împotriva deciziei Comisiei de audiere de pe lângă ANAD, în cazul sportivei Iusco Florentina Costina și a admis parțial apelul, modificând sancțiunea sportivei cu o suspendare de doi ani din activitatea sportivă, în temeiul art. 86 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport.

Comisia de audiere de pe lângă ANAD a gestionat cazul sportivei ca urmare a raportării de către Laboratorul de control doping (LCD) din București a unui rezultat analitic pozitiv pentru utilizarea substanței interzise furosemid, în proba emisă de sportivă cu ocazia controlului doping efectuat în afara competiției, în data de 23.04.2023. Substanța identificată este substanță specifică care face parte din Clasa S5 Diuretice și agenți mascatori, conform Listei Interzise 2023.

Având în vedere clasificarea acesteia ca substanță specifică, Legea nr. 310/2021 și Codul Mondial Anti-Doping 2021 nu impun măsura suspendării provizorie obligatorie.

 WADA recomandă prudență extremă în ceea ce privește utilizarea suplimentelor alimentare/nutriționale: “Utilizarea suplimentelor alimentare de către sportivi este o preocupare serioasă, deoarece în multe țări fabricarea și etichetarea suplimentelor nu respectă reguli stricte, ceea ce poate duce la situația ca un supliment să conțină o substanță nedeclarată și care este interzisă conform reglementărilor anti-doping. Un număr semnificativ de teste pozitive au fost atribuite utilizării necorespunzătoare a suplimentelor, iar atribuirea unui rezultat pozitiv unui supliment alimentar incorect etichetat nu este o apărare acceptată într-o audiere doping.

Riscurile de a lua suplimente trebuie evaluate în raport cu beneficiul potențial care poate fi obținut, iar sportivii trebuie să aprecieze consecințele negative ale unei încălcări a reglementărilor anti-doping ca fiind rezultatul administrării unui supliment contaminat.

Utilizarea suplimentelor care au fost supuse unuia dintre sistemele disponibile de asigurare a calității poate contribui la reducerea, dar nu la eliminarea, riscului unei încălcări doping neintenționate.”

(https://anad.gov.ro/web/lista-interzisa-medical-sut/lista-interzisa/lista-interzisa-q-and-a)

În scopul aplicării Articolului 10 din Codul Mondial Anti-Doping, toate substanţele interzise vor fi „Substanţe specifice”, dacă nu se precizează altfel în Lista Interzisă. Nicio metodă interzisă nu va fi o metodă specifică, dacă nu este identificată în mod specific ca o metodă specifică în Lista Interzisă (M2.2).

În procesul de gestionare a rezultatului sportivei Iusco Florentina Costina sunt aplicabile prevederile Legii nr. 310/2021, Codul Mondial Anti-Doping 2021, Standardul Internațional pentru gestionarea rezultatelor 2021 și Lista Interzisă 2023.

Pentru această încălcare a reglementărilor anti-doping, Comisia de audiere a dispus aplicarea sancțiunii mustrării și fără nicio perioadă de suspendare, pe baza lipsei vinovăției sau neglijenței semnificative, în temeiul art. 94 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 310/2021 ”b) în situația în care sportivul sau o altă persoană poate dovedi atât lipsa vinovăției sau neglijenței semnificative, cât și faptul că substanța interzisă detectată, alta decât o substanță de abuz, provine dintr-un produs contaminat, atunci sancțiunea va fi sub formă de mustrare și fără perioadă de suspendare, până la un maximum de 2 ani de suspendare, în funcție de gradul de vinovăție a sportivului sau a altei persoane”.

 

Vizita dlui. Sébastien GILLOT – Directorul Biroului European al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) și pentru Relațiile cu Mișcarea Sportivă

Astăzi, 5 iunie, dl. Sébastien GILLOT – Directorul Biroului European al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) și pentru Relațiile cu Mișcarea Sportivă a efectuat o vizită la București.
În contextul dialogului de coordonare cu ANAD, pe tema evoluțiilor programului național anti-doping, s-a considerat de importanță prioritară organizarea de întâlniri cu partenerii inter-instituționali de înalt nivel guvernamental și sportiv care sprijină sub toate aspectele angajamentul deplin al României în susținerea unui sport curat și a unui mediu competițional cu șanse egale.
Astfel, astăzi au avut loc întâlniri și discuții la nivelul Guvernului României, cu dl. ministru Alexandru-Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei prim-ministrului, cu dl. Mihnea Claudiu Drumea, secretat de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, pe teme privind menținerea conformității programului național anti-doping și protejarea integrității sportului românesc.
De asemenea, dl. Gillot și delegația ANAD, formată din dl. Ștefan Rohnean, președinte și dna. dr. Gabriela Andreiașu, director general ANAD, au avut o întâlnire cu dna. Ioana Bran, secretar general adjunct al Camerei Deputaților, având în vedere experiența de ministru al sportului dar și calitatea de susținător al programului educativ al ANAD.
Discuțiile au continuat la sediul ANAD cu aspecte privind organizarea Summitului CEADO la București, în luna octombrie a acestui an și, bineînțeles, cu prezentarea sediului Agenției și a echipei care participă activ la menținerea unui Sport Curat în țara noastră.
 
1copy 12copy 2