LISTA INTERZISĂ – Q&A
LISTA SUBSTANȚELOR ȘI METODELOR INTERZISE
Lista interzisă a WADA poate să cuprindă orice substanța sau metodă care îndeplinește oricare două dintre următoarele criterii:
- Are potențial de a crește performanța;
- Reprezintă un risc real sau potențial pentru sănătatea sportivului;
- Încălcă spiritul sportului (această definiție este prezentată în Cod).
Substanțele sau metodele care maschează efectul sau detectarea substanțelor interzise sunt, de asemenea, interzise. În plus, este probabil ca și o substanță care nu a fost aprobată pentru uz uman să fie interzisă.
Lista interzisă este revizuită anual, în consultare cu experți din domeniul științific, medical și anti-doping, pentru a se asigura că reflectă dovezile medicale și științifice actuale, cât și practicile de dopaj. Lista interzisă intră în vigoare la 1 ianuarie a fiecărui an și este publicată de WADA cu trei luni înainte de intrarea în vigoare; cu toate acestea, în circumstanțe excepționale, o substanță poate fi adăugată în orice moment în Lista interzisă.
Glucocorticoizii sunt uneori necesari pentru a fi administrați sportivilor din motive medicale, cum ar fi pentru tratamentul afecțiunilor inflamatorii și al leziunilor sportive.
Toți glucocorticoizii sunt interziși în competiție atunci când sunt administrați pe orice cale injectabilă, orală [inclusiv bucofaringiană (de exemplu, bucală, gingivală, sublinguală)] sau rectală. Aceasta include toate injecțiile locale, cum ar fi căile intraarticulare și peritendinoase.
Perioada în competiție începe la ora 23:59, cu o zi înainte de competiție, până la finalul competiției, iar procesul de recoltare a probelor aferent competiției.
Perioadele de eliminare
După administrarea glucocorticoizilor, poate apărea un rezultat pozitiv (test doping pozitiv) pentru perioade diferite de timp după administrare, în funcție de glucocorticoidul administrat și dozaj. Pentru a reduce riscul unui rezultat pozitiv, sportivii ar trebui să urmărească perioadele minime de eliminare (vedeți tabelul de mai jos), pentru a permite eliminarea glucocorticoidului până la un nivel care să nu ducă la un rezultat pozitiv.
Medicii care administrează injecții locale cu glucocorticoizi trebuie să știe că injecția periarticulară sau intra-articular se poate duce transforma uneori, accidental, în administrare intramusculară. Dacă există suspiciune de administrare intramusculară, trebuie luate în calcul perioadele de eliminare pentru calea de administrare intramusculară.
* perioada de eliminare se referă la timpul scurs între ultima doză administrată și începutul perioadei în competiție (respectiv de la ora 11:59 p.m. din ziua anterioară competiției la care sportivul este programat să participe, dacă WADA nu a aprobat o altă perioadă pentru un anumit sport). Aceasta are rolul de a permite eliminarea glucocorticoidului până ajunge sub nivelul de raportare.
** Căile de administrare orale includ și pe cea bucofaringiană, bucală, gingivală și sublinguală,.
Când trebuie solicitată o SUT?
ÎN TIMPUL PERIOADEI ÎN COMPETIȚIE
Dacă un glucocorticoid este administrat pe cale injectabilă, orală sau rectală în competiție, sportivul trebuie să solicite o SUT.
ÎN TIMPUL PERIOADEI DE ELIBERARE
Dacă un glucocorticoid este administrat în afara competiției, dar competiția va avea loc în timpul perioadei de eliminare, trebuie urmată următoarea procedură:
Se completează documentația medicală relevantă la momentul administrării, pentru a include: istoricul, examinarea fizică, diagnosticul, investigațiile clinice, denumirea medicamentelor, dozajul, calea de administrare și durata tratamentului.
NU trebuie solicitată o SUT dacă glucocorticoidul este administrat în afara competiției iar competiția va avea loc în afara perioadei de eliminare.
Dacă se raportează un rezultat pozitiv în urma unui control doping, trebuie solicitată o SUT retroactivă, în baza dosarului medical.
Preparatele derivate cu trombocite cum ar fi plasma bogată în trombocite (PRP) și fibrina bogată în trombocite (PRF) nu sunt interzise. În ciuda prezenței unor factori de creștere, preparatele derivate din trombocite au fost eliminate din Lista Interzisă, deoarece studiile nu demonstrează nicio îmbunătățire a performanței, doar un posibil efect terapeutic.
Rețineți că factorii de creștere individuali din orice altă sursă rămân interziși conform S.2.
Începând cu 1 ianuarie 2024, plasmafereza nu mai este interzisă pentru donatori, când este efectuată într-un centru înregistrat pentru donare de sânge.
În timpul procesului de plasmafereză, donatorii sănătoși sunt conectați la un aparat de plasmafereză, care extrage toate componentele sangvine și separă plasma sau componentele plasmatice de celulele sangvine. După separare, celulele roșii sunt reintroduse cu soluție salină normală (soluție de NaCl) în propriul sistem circulator al donatorului. Plasma sau componentele plasmatice pot fi apoi utilizate pentru diferite tratamente medicale.
Terapia intravenoasă cu laser este interzisă conform M.1.3, așa cum este definită “orice formă de manipulare intravenoasă a sângelui“.
MHA este cunoscută sub diferite denumiri, incluzând, dar fără a se limita la, dimetilamilamină, 1,3-dimetilamilamină, dimetilpentilamină, metilhexamină, metilhexanamină, 1,3-dimetilpentilamină. Este interzisă în competiție doar ca stimulent specific conform secțiunii 6.b.
MHA este un stimulent care a fost vândut ca medicament până la începutul anilor 1970, dar nu mai este utilizată în tratamentul medical. MHA este inclusă în prezent în componența unor suplimente alimentare comercializate în prezent, inclusiv online.
Clenbuterolul este un agent anabolic care este interzis în orice moment (atât în competiție, cât și în afara competiției). Nu există un prag sub care această substanță să nu fie interzisă.
Este posibil ca, în anumite circumstanțe, prezența unui nivel scăzut de clenbuterol într-o probă a unui sportiv să poată fi o consecință a contaminării alimentelor. În acest sens, WADA a publicat o Notă către parteneri cu privire la contaminarea cărnii, în data de 1 iunie 2019. Cu toate acestea, fiecare caz este diferit și toate aspectele și contextul cazului trebuie luate în considerare în timpul procesului de gestionare a rezultatelor. Conform Codului mondial anti-doping, sportivul are ocazia să explice modul în care o substanță interzisă a intrat în corpul său în timpul procesului de gestionare a rezultatelor și/sau de audiere a cazului său.
WADA colaborează îndeaproape cu anumite țări, federații internaționale și organizatori de evenimente pentru a ajuta la minimizarea riscului de contaminare a cărnii. Contaminarea alimentelor ca problemă de sănătate publică este în primul rând o problemă care trebuie rezolvată de guverne.
Trebuie reținut că toate substanțele sau metodele din Lista interzisă sunt interzise. Subclasificarea în „specifice” sau „nespecifice” este importantă numai în procesul de sancționare.
O „substanță sau o metodă specifică” este cea care permite, în condiții definite, o reducere mai mare a unei sancțiuni atunci când un sportiv este testat pozitiv pentru acea substanță.
Scopul subclasificărilor „specifice” sau „nespecifice” din Lista interzisă este de a recunoaște faptul că este posibil ca o substanță să intre în corpul unui sportiv accidental și, prin urmare, să permită unei instanțe mai multă flexibilitate atunci când ia o decizie de sancționare.
Începând cu 1 ianuarie 2021, M2.2 (Perfuzii și/sau injecții intravenoase de peste 100 ml pe o perioadă de 12 ore) au fost clasificate în prezent ca „metodă specifică” pe baza articolului 4.2.2 nou introdus în Codul din 2021, care face posibilă identificarea unei metode interzise ca „specifică”. Acest lucru înseamnă că sportivul poate primi o sancțiune redusă dacă se poate dovedi că această metodă nu a fost utilizată în scopuri de dopaj.
Substanțele sau metodele „specifice” nu sunt neapărat agenți dopanți mai puțin eficienți decât cele „nespecifice” și nici nu scutesc sportivii de regula strictă a responsabilității, care îi face răspunzători pentru toate substanțele care intră în corpul lor.
Colostrul nu este în mod special interzis, dar poate conține factori de creștere care sunt interziși și care pot influența rezultatele testelor anti-doping. Din acest motiv, WADA nu recomandă consumul acestui produs.
Dializa (cunoscută și sub numele de hemodializă) este un tratament medical pentru pacienții cu insuficiență renală. Dializa este o metodă interzisă conform M1.1, deoarece sângele este luat de la pacient și filtrat, înainte de a fi reintrodus înapoi în sistemul circulator al pacientului. Un sportiv care necesită un tratament pentru dializă are nevoie de o Scutire pentru uz terapeutic.
WADA numește substanțe în conformitate cu următoarea convenție:
- Pentru substanțele cărora li s-a dat o denumire nebrevetată internațional (INN), publicată de Organizația Mondială a Sănătății, această denumire este utilizată mai întâi.
- Numai atunci când denumirea utilizată în mod frecvent a unei substanțe este mai cunoscută decât INN, acest nume obișnuit apare în paranteză.
- Când INN nu este cunoscut, se folosește nomenclatorul Uniunii Internaționale de Chimie Pură și Aplicată (IUPAC), însoțită în unele cazuri de denumirea obișnuită. Pe măsură ce sunt generate INN-uri, Lista interzisă evoluează odată cu adăugarea INN-ului și, dacă este considerat benefic, numele IUPAC anterior poate fi încă inclus pentru o perioadă de timp.
- Exemple comune de substanțe și metode sunt furnizate în toate secțiunile, dar aceste exemple nu sunt complete.
Manitolul prin inhalare este permis, de exemplu la efectuarea testelor de provocare bronșică în astm.
Manitolul este interzis doar atunci când este administrat intravenos.
Inhibitorii anhidrazei carbonice, dorzolamida și brinzolamida, atunci când sunt administrați local în ochi, nu sunt interziși. Raționamentul care stă la baza acestei excepții este că aceste medicamente nu au efect diuretic atunci când sunt administrate local.
Picăturile de ochi care conțin beta-blocante sunt interzise în anumite sporturi conform secțiunii P1, deoarece administrarea oftalmică a beta-blocantelor duce la concentrații sistemice ale medicamentelor similare administrării orale a medicamentului.
Perfuziile sau injecțiile intravenoase nu sunt interzise dacă sunt administrate în mod legitim în cursul unui tratament spitalicesc, al unei proceduri chirurgicale sau al unei investigații clinice sau dacă nu depășesc 100 mL pe o perioadă de 12 ore. În caz contrar, este necesară o Scutire pentru uz terapeutic.
Scopul secțiunii M2.2 este de a interzice hemodiluția, suprahidratarea și administrarea de substanțe interzise prin perfuzie intravenoasă. O perfuzie intravenoasă este definită ca administrarea de lichide într-o venă folosind un ac sau un dispozitiv similar.
Utilizările medicale legitime ale perfuziilor intravenoase pot să nu necesite o Scutire pentru uz terapeutic în anumite situații (tratament spitalicesc, proceduri chirurgicale sau investigații clinice). În alte situații, cum ar fi traume cu sau fără pierderi de sânge, deshidratare severă, vărsături intratabile, sportivul trebuie să primească un tratament adecvat și să solicite o Scutire pentru uz terapeutic retroactivă cât mai curând posibil.
Injecțiile cu o seringă simplă nu sunt interzise ca metodă dacă substanța injectată nu este interzisă și dacă volumul nu depășește 100 ml la fiecare 12 ore.
Nu, fierul dextran intravenos nu este un înlocuitor plasmatic interzis. Deoarece dextranul este legat de complexul de fier, acesta nu funcționează ca înlocuitor plasmatic, prin urmare nu este recunoscut ca atare în Lista Interzisă.
În general, injecțiile sau perfuziile intravenoase nu sunt interzise dacă sunt administrate în mod legitim, în contextul unui tratament spitalicesc, al unei proceduri chirurgicale sau al unei investigații clinice sau dacă nu depășesc 100 mL în decurs de 12 ore. Altfel, este necesară o scutire pentru uz terapeutic.
Pseudoefedrina este un stimulent specific interzis în competiție numai la un prag urinar de 150 µg/ mL. Această decizie s-a bazat pe rezultatele studiilor de excreție controlată, precum și pe literatura științifică care indică faptul că doar dozele mari de pseudoefedrină au îmbunătățit performanța sportivă.
Având în vedere disponibilitatea largă a pseudoefedrinei, în special ca o componentă a tratamentelor cu mai multe ingrediente pentru răceală și gripă, sportivii și personalul asistent al acestora ar trebui să fie sfătuiți cu privire la următoarele.
- Sportivii trebuie să înceteze să mai ia medicamente care conțin pseudoefedrină cu cel puțin 24 de ore înainte de începerea perioadei în-competiție (respectiv începând cu ora 11:59 în ziua dinaintea unei competiții la care sportivul este programat să participe, dacă WADA nu a aprobat o altă perioadă pentru un anumit sport). Pentru solicitările terapeutice din timpul perioadei competiționale, luați în considerare utilizarea de medicamente alternative permise după consultarea cu un medic sau solicitați o Scutire pentru uz terapeutic pentru utilizarea pseudoefedrinei din motive terapeutice.
- Nivelul de prag în urină stabilit la 150 µg/ml poate fi atins (rar, dar posibil) la unele persoane în decurs de 6-20 de ore de la administrarea unor tratamente stabilite pe termen lung.
- Nivelul de prag de 150 µg/ml a fost stabilit pe baza aportului de doze terapeutice de pseudoefedrină, definit ca o doză zilnică maximă de 240 mg de pseudoefedrină luată fie sub forma:
- patru administrări orale zilnice (una la 4-6 ore) a unui preparat cu eliberare imediată de 60 mg (sau 2 x 30 mg) (adică comprimat, capsulă sau lichid) sau
- două administrări zilnice (una la fiecare 12 ore) a unui preparat cu eliberare prelungită de 120 mg
- administrare zilnică a unui preparat cu eliberare prelungită de 240 mg.
- De exemplu, o doză zilnică unică de 3x60 mg comprimate ar fi o doză supraterapeutică care poate duce la un rezultat pozitiv.
Faptul că o substanță nu se află pe Lista interzisă nu înseamnă că nu este interzisă, deoarece majoritatea categoriilor includ doar câteva exemple comune și nu sunt complete.
În plus, secțiunea S0 (Substanțe neaprobate) include substanțe utilizate pentru dopaj care nu sunt incluse în alte secțiuni ale Listei interzise care nu sunt aprobate de nicio autoritate guvernamentală de reglementare în domeniul sănătății pentru uzul terapeutic uman. Aceasta include medicamente aflate în curs de dezvoltare preclinică sau clinică, substanțe retrase, substanțe “designer” sau substanțe pentru uz veterinar. O substanță „designer” este definită fiind un analog sintetic al unei substanțe retrase sau interzise în mod legal.
Majoritatea substanțelor interzise se încadrează în una din secțiunile S1–S9. Prin urmare, numai în cazuri rare, o substanță este inclusă în S0 după o evaluare de la caz la caz.
Cateterizarea poate fi necesară în scopuri medicale. Este interzisă numai dacă este utilizată pentru a falsifica sau a încerca să falsifice integritatea unei probe sau a unei recoltări de probe.
Pentru beta-2-agoniști, furnizați de ORICE dispozitiv, cantitatea de substanță poate fi exprimată în două moduri:
- Doză măsurată – cantitatea de substanță conținută în dispozitivul de administrare (inhalator)
- Doza eliberată – cantitatea de substanță disponibilă pentru plămâni; eliberată din piesa bucală a dispozitivului de inhalare.
Lista interzisă se referă la doza administrată pentru formoterol și doza măsurată pentru salbutamol și salmeterol și vilanterol pentru a reflecta cele mai comune practici de etichetare din întreaga lume.
Convenția de etichetare a inhalatoarelor pentru astm poate varia între țări – pentru a determina doza eliberată a unui produs într-o anumită țară, citiți literatura medicală însoțitoare și eticheta dispozitivului de inhalare pe care îl utilizați. Rețineți că există multe tipuri de inhalatoare; un inhalator dozat măsurat (MDI), adică un „puffer” este de un singur tip. Alte dispozitive de eliberare includ, dar nu se limitează la: Diskus, Turbuhalers, Ellipta, Aerolizer, Genuair.
Vitamina B12(cianocobalamin) nu este interzisă, deoarece cobaltul prezent nu are aceleași efecte ca și cobaltul elementar sau sărurile de cobalt. În plus, cantitatea de cobalt conținută în mod natural în alimente nu este semnificativă și nu este suficientă pentru a acționa ca un agent dopant. Cu toate acestea, dacă un supliment alimentar include cobalt, de exemplu cobalt anorganic sau săruri de cobalt, atunci acesta trebuie considerat interzis.
Camerele hipoxice induc în mod artificial condiții hipoxice. Utilizarea lor nu este interzisă de WADA, cu toate acestea, unele autorități sportive interzic utilizarea camerelor hipoxice în timpul competițiilor în conformitate cu regulamentele lor sportive. Sportivii trebuie să verifice regulile care se aplică pentru camerele hipoxice împreună cu autoritățile sportive care guvernează evenimentele la care concurează.
Higenamina este interzisă conform S3 ca un beta-2-agonist non-selectiv. Higenamina este înregistrată a fi un component al plantei Tinospora crispa, care poate fi găsită în unele suplimente alimentare.
Terapia cu oxigen administrat prin inhalare, dar nu intravenos, este permisă. Cu toate acestea, unele autorități sportive pot interzice utilizarea acesteia în reglementările lor. Sportivii trebuie să verifice cu autoritățile sportive care guvernează evenimentele sportive la care concurează, care sunt regulile care reglementează utilizarea terapiei cu oxigen.
Consumul regulat de alimente nu generează niveluri suficiente de feniletilamină pentru a genera un rezultat pozitiv.
Celulele stem neprelucrate utilizate singure (fără factor de creștere sau alți hormoni adăugați) în vindecarea leziunilor nu sunt interzise atâta timp cât readuc funcționarea zonei afectate la normal și nu o îmbunătățesc.
Editarea genetică este un tip de modificare genetică în care ADN-ul este manipulat în anumite locuri. Tehnologia de editare genică a avansat impresionant în ultimii ani și este o tehnică promițătoare de terapie genetică pentru tratamentul, de exemplu, al bolilor genetice sau al cancerului; în acest moment, doar câteva studii clinice în stadiu incipient au loc în întreaga lume. Acest lucru a determinat WADA să evalueze posibilele utilizări greșite ale editării genetice în anti-doping și, în consecință, a inclus aceste tehnologii în definiția dopajului genetic în Lista interzisă din 2018. În pofida afirmațiilor senzaționale și nefondate din punct de vedere științific, văzute ocazional în mass-media, WADA nu are cunoștință în prezent de niciun sportiv care face dopaj genetic. Cu toate acestea, WADA dorește să clarifice că atunci când sau dacă tehnici precum editarea genetică sunt utilizate pentru îmbunătățirea performanței dincolo de revenirea la funcția normală, atunci sunt interzise.
Începând cu 1 ianuarie 2018 și după o analiză atentă și o consultare aprofundată, alcoolul este scos din Lista interzisă. Scopul acestei schimbări nu este de a compromite integritatea sau siguranța oricărui sport în care consumul de alcool este un motiv de îngrijorare, ci mai degrabă de a susține un mijloc diferit de impunere a interdicțiilor privind consumul de alcool în aceste sporturi. Federațiile internaționale (FI) afectate de această modificare au fost alertate cu suficient timp în avans pentru a-și modifica regulile și pentru a pune în aplicare protocoale de testare a consumului de alcool și sancționarea adecvată a sportivilor care nu respectă regulile din sportul respectiv. Controlul procesului va permite FI mai multă flexibilitate în aplicarea regulilor sau pragurilor după cum consideră potrivit. Organizațiile naționale anti-doping nu mai sunt obligate să efectueze teste, dar pot asista FI și federațiile naționale, după caz.
Nebulizatoarele sunt prin definiție dispozitive de inhalare și, prin urmare, nu sunt interzise ca metodă. Cu toate acestea, inhalarea salbutamolului în doze recomandate de producător este posibil să ducă la niveluri de salbutamol în urină care depășesc pragul de 1.000 ng/ml și, prin urmare, utilizarea salbutamolului cu un nebulizator necesită o SUT. Cu toate acestea, o SUT pentru salbutamolul inhalat ar fi acordată numai în situații rare, cum ar fi un atac de astm acut sever tratat la urgență. În cazul adulților sănătoși, utilizarea inhalatoarelor cu doze măsurate cu un distanțier s-a demonstrat că este la fel de eficientă ca medicamentul inhalat în tratarea exacerbărilor acute ale astmului.
Levosalbutamolul (cunoscut și sub numele de levalbuterol) este interzis tot timpul, deoarece este un beta-2-agonist. Această substanță este diferită de salbutamolul prescris în mod regulat. Salbutamolul este format din amestecul racemic al enantiomerilor R- și S-. Levosalbutamolul este format numai din enantiomerul R. Spre deosebire de salbutamol, nu există excepții pentru utilizarea levosalbutamolului pe baza oricărei doze terapeutice. Trebuie solicitată și acordată o Scutire pentru uz terapeutic înainte de utilizarea levosalbutamolului.
Arformoterolul este interzis tot timpul, deoarece este un beta-2-agonist. Această substanță este diferită de formoterolul prescris în mod regulat. Formoterolul este format dintr-un amestec racemic de enantiomeri R și S. Arformoterolul este format numai din enantiomerul R. Spre deosebire de formoterol, nu există excepții pentru utilizarea arformoterolului pe baza oricărei doze terapeutice. Trebuie solicitată și acordată o Scutire pentru uz terapeutic înainte de a utiliza arformoterolul.
În timpul amplului proces de revizuire de doi ani pentru versiunea din 2021 a Codului, WADA a primit un feedback considerabil din partea părților interesate cu privire la medicamentele de abuz, în cazul în care s-a considerat că utilizarea unor substanțe incluse în Lista interzisă nu avea adesea legătură cu practica sportivă. În consecință, a fost adăugat articolul 4.2.3 din Codul 2021 care definește substanțele de abuz ca fiind acele "Substanțe interzise care sunt identificate în mod specific ca substanțe de abuz în Lista interzisă, deoarece sunt frecvent folosite în abuz în societate, în afara contextului sportului". În acest context, cocaina, diamorfina (heroina), metilenedioximetfetamina (MDMA/"ecstasy") și tetrahidrocanabinolul (THC) sunt desemnate ca substanțe de abuz.
Aceste 4 substanțe sunt interzise în competiție, dar uneori utilizarea lor în afara competiției poate fi depistată în competiție și poate duce la un rezultat pozitiv. În cazul în care sportivul poate demonstra că utilizarea oricăreia dintre aceste patru substanțe a fost în afara competiției și nu are legătură cu sportul de performanță, suspendarea va fi de trei luni și poate fi redusă la o lună în cazul în care sportivul urmează un program de tratament pentru dependență. Este foarte important de menționat că aceste substanțe de abuz rămân interzise, iar sportivilor li se pot acorda în continuare sancțiuni de până la patru ani pentru prezența unei substanțe de abuz dacă nu pot stabili că utilizarea acesteia a fost în afara competiției și nu are legătură cu sportul.
Alte substanțe sunt în prezent în curs de revizuire și pot fi desemnate ca substanțe de abuz în viitor.
Proteazele (cunoscute și ca enzime proteolitice), de exemplu, pancreatina, nu sunt interzise atunci când sunt luate pe cale orală, pentru tratamentul medicamentos al afecțiunilor digestive sau de altă natură.
Potrivit Listei Interzise, proteazele sunt interzise când sunt adăugate la o probă de urină sau de sânge pentru a falsifica sau a încerca să falsifice proba.
SUPLIMENTE ALIMENTARE ȘI NUTRITIVE
Se recomandă prudență extremă în ceea ce privește utilizarea suplimentelor alimentare/nutritive.
Utilizarea suplimentelor alimentare de către sportivi este o preocupare serioasă, deoarece în multe țări fabricarea și etichetarea suplimentelor nu respectă reguli stricte, ceea ce poate duce la situația ca un supliment să conțină o substanță nedeclarată și care este interzisă conform reglementărilor anti-doping. Un număr semnificativ de teste pozitive au fost atribuite utilizării necorespunzătoare a suplimentelor iar atribuirea unui rezultat pozitiv unui supliment alimentar incorect etichetat nu este o apărare acceptată într-o audiere doping.
Riscurile de a lua suplimente trebuie evaluate în raport cu beneficiul potențial care poate fi obținut, iar sportivii trebuie să aprecieze consecințele negative ale unei încălcări a reglementărilor anti-doping ca fiind rezultatul administrării unui supliment contaminat.
Utilizarea suplimentelor care au fost supuse unuia dintre sistemele disponibile de asigurare a calității poate contribui la reducerea, dar nu la eliminarea, riscului unei încălcări doping neintenționate.
Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) nu este implicată în testarea suplimentelor alimentare/nutritive.
Codul de Etică pentru Laboratoare, din Standardul Internațional pentru Laboratoare (Secțiunea 3.3.5 din Anexa A), prevede că laboratoarele acreditate de WADA nu se vor angaja în analiza materialelor sau preparatelor comerciale (de ex. suplimente alimentare), cu excepția cazului în care sunt solicitate în mod specific de către o organizație anti-doping, ca parte a unei investigații într-un caz dopaj. Laboratorul nu furnizează rezultate, documente sau sfaturi care să sugereze, în vreun fel, aprobarea unor produse sau servicii.
CANABINOIDE
Un canabinoid este un compus produs de planta de canabis (marijuana) sau sintetizat ca un produs chimic (canabinoid sintetic). Din mai mult de 100 de canabinoide care se găsesc în plantă, delta-9-tetrahidrocanabinol (THC) este principalul compus psihoactiv, care afectează mintea sau comportamentul. Alți canabinoizi includ canabidiol (CBD), canabinol (CBN) și canabigerol (CBG). De la mijlocul anilor 2000, mulți canabinoizi sintetici diferiți au fost produși în laboratoare ilegale și vânduți ca medicamente care imită efectele THC.
Toate canabinoidele naturale și sintetice sunt interzise, cu excepția canabidiolului (CBD). Canabisul, hașișul și marijuana sunt interzise. Produsele, inclusiv alimentele și băuturile, care conțin canabinoide sunt, de asemenea, interzise. Toate canabinoidele sintetice care imită efectele THC sunt interzise.
CBD nu este interzis; cu toate acestea, sportivii ar trebui să fie conștienți de faptul că unele uleiuri pe bază de canabidiol și tincturi extrase din plante de canabis pot conține, de asemenea, THC și alte canabinoide care ar putea duce la un test pozitiv pentru un canabinoid interzis.