Substanțe
Lista cu produsele farmaceutice comercializate în România care conțin substanțe interzise
ATENȚIE!!!
Lista prezentată are doar caracter informativ, în condițiile în care ANMDMR autorizează zilnic medicamente noi, care pot conține substanțe active incluse în Lista Interzisă pentru anul 2023. Lista de mai jos nu conține combinațiile de substanțe.
Pentru o informare corectă, vă recomandăm să verificați medicamentul de interes și pe site-ul ANMDMR: https://www.anm.ro/nomenclator/medicamente
Pentru informații suplimentare despre medicamente, contactați Agenția la adresa de e-mail: testare@anad.gov.ro sau prin modulul de contact de mai jos.
Pentru întrebări legate de medicamente vă rugăm să folosiți formularul de contact de mai jos
Efecte adverse
Efectele secundare sunt fenomene de natură psihică sau somatică ce creează disfuncţionalităţi celui care primeşte o medicaţie sau o terapie oarecare. Efectele secundare pot fi în raport direct cu acţiunea intrinsecă a produsului sau pot fi determinate de modificări pe care administrarea substanţei respective le antrenează indirect asupra altor aparate sau sisteme de funcţiune a organismului, fără o legătură directă cu modul de acţiune principal.
Cazuri de contaminări
Suplimente
Recunoscând că sportivii vor căuta mereu sfaturi, mai ales când vine vorba de suplimente, PAS (personalul asistent al sportivului) ar trebui să aibă foarte mare grijă atunci când le oferă acestora sfaturi, asigurându-se că parcurg pași esențiali pentru a proteja sportivii.
Pentru ajutor în luarea unei decizii, vezi figura alăturată:
Ca sportiv sau PAS, trebuie să iei în considerare următoarele lucruri înainte de a lua o decizie cu privire la suplimente:
1. Ai nevoie? (Este necesar acel supliment pentru a acoperi necesarul zilnic de proteine, vitamine și minerale?)
2. Ia în calcul riscul (este testat lotul din care face parte suplimentul? Îl poți găsi pe www.informed-sport.com, www.informed-choice.org, www.koelnerliste.com , https://www.nsfsport.com, https://globaldro.com)?
3. Ia în calcul consecințele (suspendare din activitatea sportivă în cazul în care produsul este contaminat, impactul pe care îl va avea un rezultat pozitiv asupra carierei).
Dacă ai luat în calcul toate indicațiile de mai sus și vrei să folosești acel supliment ar fi indicat să îți documentezi decizia și să ai dovezi că ai făcut cercetările necesare luări deciziei (print-screen-uri sau screenshot-uri cu căutările de pe site-urile de profil).
Indicat este să păstrezi aceste dovezi pe o perioada de 10 ani.
ANAD recomandă sportivilor să urmeze pașii aceștia înaintea cumpărării și consumării unui supliment:
-
Trebuie să întrebi un medic sau un specialist dacă acel supliment este bun pentru tine și sănătatea ta
-
Trebuie să citești foarte bine eticheta produsului pentru a vedea ce substanțe sunt listate și să le compari cu cele din lista interzisă
-
Să ții o evidență a acestor căutări prin screenshot-uri și salvarea acestora într-un fișier
-
Dacă produsul a fost testat pe lot, ar trebui să faci o copie a certificatului în urma analizei produsului de către un laborator certificat ISO 17025
-
Fii foarte atent la numărul de lot al produsului să fie corespunzător cu cel afișat pe site-urile de profil
-
Ești responsabil în totalitate pentru ceea ce se găsește la tine în corp.
Pentru a vă asigura că un supliment este indicat pentru consum, descărcați tabelul de mai jos, completați-l și trimiteți-l la adresa testare@anad.gov.ro