LISTA INTERZISĂ – Q&A

LISTA SUBSTANȚELOR ȘI METODELOR INTERZISE

1. CUM AJUNGE ÎN LISTA INTERZISĂ O SUBSTANȚĂ SAU O METODĂ?

Lista interzisă a WADA poate să cuprindă orice substanța sau metodă care îndeplinește oricare două dintre următoarele criterii:

  1. Are potențial de a crește performanța;
  2. Reprezintă un risc real sau potențial pentru sănătatea sportivului;
  3. Încălcă spiritul sportului (această definiție este prezentată în Cod).

Substanțele sau metodele care maschează efectul sau detectarea substanțelor interzise sunt, de asemenea, interzise. În plus, este probabil ca și o substanță care nu a fost aprobată pentru uz uman să fie interzisă.

Lista interzisă este revizuită anual, în consultare cu experți din domeniul științific, medical și anti-doping, pentru a se asigura că reflectă dovezile medicale și științifice actuale, cât și practicile de dopaj. Lista interzisă intră în vigoare la 1 ianuarie a fiecărui an și este publicată de WADA cu trei luni înainte de intrarea în vigoare; cu toate acestea, în circumstanțe excepționale, o substanță poate fi adăugată în orice moment în Lista interzisă.

19. CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE O DOZARE „ELIBERATĂ” vs „MĂSURATĂ" A INHALATORULUI PENTRU ASTM?

Pentru beta-2-agoniști, furnizați de ORICE dispozitiv, cantitatea de substanță poate fi exprimată în două moduri:

  1. Doză măsurată – cantitatea de substanță conținută în dispozitivul de administrare (inhalator)
  2. Doza eliberată – cantitatea de substanță disponibilă pentru plămâni; eliberată din piesa bucală a dispozitivului de inhalare.

Lista interzisă se referă la doza administrată pentru formoterol și doza măsurată pentru salbutamol și salmeterol și vilanterol pentru a reflecta cele mai comune practici de etichetare din întreaga lume.

Convenția de etichetare a inhalatoarelor pentru astm poate varia între țări – pentru a determina doza eliberată a unui produs într-o anumită țară, citiți literatura medicală însoțitoare și eticheta dispozitivului de inhalare pe care îl utilizați. Rețineți că există multe tipuri de inhalatoare; un inhalator dozat măsurat (MDI), adică un „puffer” este de un singur tip. Alte dispozitive de eliberare includ, dar nu se limitează la: Diskus, Turbuhalers, Ellipta, Aerolizer, Genuair.

SUPLIMENTE ALIMENTARE ȘI NUTRITIVE

1. SUPLIMENTELE ALIMENTARE/NUTRIȚIONALE SUNT SIGURE?

Se recomandă prudență extremă în ceea ce privește utilizarea suplimentelor alimentare/nutriționale.

Utilizarea suplimentelor alimentare de către sportivi este o preocupare serioasă, deoarece în multe țări fabricarea și etichetarea suplimentelor nu respectă reguli stricte, ceea ce poate duce la situația ca un supliment să conțină o substanță nedeclarată și care este interzisă conform reglementărilor anti-doping. Un număr semnificativ de teste pozitive au fost atribuite utilizării necorespunzătoare a suplimentelor iar atribuirea unui rezultat pozitiv unui supliment alimentar incorect etichetat nu este o apărare acceptată într-o audiere doping.

Riscurile de a lua suplimente trebuie evaluate în raport cu beneficiul potențial care poate fi obținut, iar sportivii trebuie să aprecieze consecințele negative ale unei încălcări a reglementărilor anti-doping ca fiind rezultatul administrării unui supliment contaminat.

Utilizarea suplimentelor care au fost supuse unuia dintre sistemele disponibile de asigurare a calității poate contribui la reducerea, dar nu la eliminarea, riscului unei încălcări doping neintenționate.

CANABINOIDE

1. CE ESTE UN CANABINOID?

Un canabinoid este un compus produs de planta de canabis (marijuana) sau sintetizat ca un produs chimic (canabinoid sintetic). Din mai mult de 100 de canabinoizi care se găsesc în plantă, delta-9-tetrahidrocanabinol (THC) este principalul compus psihoactiv, care afectează mintea sau comportamentul. Alți canabinoizi includ canabidiol (CBD), canabinol (CBN) și canabigerol (CBG). De la mijlocul anilor 2000, mulți canabinoizi sintetici diferiți au fost produși în laboratoare ilegale și vânduți ca medicamente care imită efectele THC.