România a sărbătorit „Ziua Sportului Curat”

10 Aprilie 2019

– Pe 10 aprilie, România a sărbătorit „Ziua Sportului Curat”, o zi dedicată luptei împotriva dopajului în sport;

– În colaborare cu Federația Română de Lupte, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a organizat promovarea „Zilei Sportului Curat” la Campionatele Europene de Lupte pentru seniori;

– ANAD a organizat Cupa „Sport Curat” la fotbal, inter-licee;

– Instituția a acordat titlul onorific de „Ambasador al Sportului Curat” mai multor personalități ale vieții sportive, în cadrul unui eveniment organizat la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din București.

Pe 10 aprilie, România a sărbătorit „Ziua Sportului Curat” – o zi menită să atragă atenția asupra luptei globale împotriva dopajului. Cu prilejul acesteia, ANAD a organizat mai multe acțiuni și evenimente dedicate promovării valorilor olimpismului, sportului curat şi fairplay-ului.

Prima dintre acestea a fost prezența activă la Campionatele Europene de Lupte care se desfășoară la Sala Polivalentă „Ioan Kunst Ghermănescu” din București, unde s-au desfășurat mai multe activități de promovare a sportului curat.

O amplă acțiune de promovare a sportului curat s-a produs la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din București, unde Agenția a organizat Cupa „Sport Curat” la fotbal inter-licee. Tot la colegiul bucureștean s-a organizat și festivitatea de decernare a titlului onorific de „Ambasador al Sportului Curat” mai multor sportivi de legendă: Doina Melinte și Vali Ionescu Caciureac (atletism), Miodrag Belodedici, Helmuth Duckadam (fotbal), Narcisa Lecușanu și Alexandru Dedu (handbal), respectiv Laura Badea și Mihai Covaliu (scrimă).

„Oferim aceste titluri unor  oameni minunați, unor sportivi de excepție, unor campioni care au adus bucurie în sufletele a milioane de români fără să apeleze vreodată la vreun mijloc sau metodă interzisă”, a declarat cu această ocazie Cristian Balaj, președintele ANAD. „Au devenit campioni olimpici, mondiali, europeni, au defilat în marile competiții ale lumii purtând tricolorul pe piept și în suflete. Pentru aceasta, le mulțumim și în felul nostru”, a adăugat oficialul Agenției noastre.

Titlurile au fost înmânate de către Sébastien Gillot, nimeni altul decât directorul Biroului regional european al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA).

„Ziua Sportului Curat” (în denumirea originală internațională „Play True Day”) a fost stabilită prin „Declarația de la Montevideo”, semnată în 2013 de 17 state, în cooperare cu Agenția Mondială Anti-Doping. În România, inițiativa marcării datei de 10 aprilie ca „Zi a Sportului Curat” a aparținut ANAD, care pe lângă activitățile curente de prevenire și combatere a dopajului, testare a sportivilor și un larg spectru de activități educaționale și-a asumat obligația de aliniere a României la politicile internaționale în materie și din acest punct de vedere.

În anii trecuți, „Ziua Sportului Curat” a fost sărbătorită în contextul altor manifestări sportive majore desfășurate în țara noastră, cum ar fi turneul „Final Four” al Cupei României la baschet masculin, finala Cupei României la volei, Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață (Divizia A), dar și la derbiul dintre Steaua și Dinamo la fotbal.

Agenţia Naţională Anti-Doping

Agenţia Naţională Anti-Doping

X

logo-anad-plarforma.edu.

¤