Președinte

Din 18 ianuarie 2019, Cristian Balaj este noul președinte al Agenției Naționale Anti-Doping.

Recunoscut drept unul dintre cei mai buni arbitri români ai tuturor timpurilor, Balaj dispune de capacitatea de a impune atât spiritul de fair-play, cât și un plus de disciplină în sportul românesc, ambele atribute esențiale ale sportului curat.

Cristian Balaj a preluat destinele instituției care se ocupă de prevenirea și combaterea dopajului în sport în țara noastră având experiență atât în plan sportiv, cât și managerial. Până la numirea în actuala funcție, a fost consilier al ministrului tineretului și sportului și s-a implicat în activitățile de pregătire a găzduirii de către București a unor meciuri din cadrul Campionatului European de Fotbal „Euro 2020”. În plus, Cristian Balaj a acumulat experiență managerială în calitate de președinte al Asociației Județene de Fotbal Maramureș, unde a fost ales în funcție în 2010 și reales în unanimitate în 2014.

Repere ale carierei

Cristian Balaj și-a început cariera de arbitru în 1994, iar debutul în prima ligă s-a produs în anul 2000, când a condus de la centru meciul dintre Steaua București și FC Brașov. Până la finele carierei, a condus peste 340 de meciuri în Liga I și deține recordul celor mai multe finale de Cupa României arbitrate – patru.

A devenit arbitru FIFA în 2003. Doi ani mai târziu arbitra în Cupa UEFA (actualmente Europa League), iar în 2010 a debutat în UEFA Champions League. A arbitrat echipe precum AC Milan, FC Barcelona, AS Monaco, Borussia Dortmund, în meciuri de UEFA Champions League și UEFA Europa League. A oficiat jocuri de calificare atât pentru Campionate Mondiale, cât și pentru Campionate Europene, fluierând reprezentative precum Germania, Polonia și Cehia. A oficiat la turnee finale de EURO pentru categoriile de vârstă Under 17 și Under 19.

În 2001 a cucerit pentru prima dată premiul de cel mai bun arbitru din România, atât din partea Federației Române de Fotbal (prin intermediul Comisiei Centrale a Arbitrilor), cât și într-o gală organizată de Clubul Sportiv al Jurnaliștilor. De atunci a fost nominalizat la acest titlu de diverse foruri (inclusiv de Comisia Centrală a Arbitrilor) în fiecare an, fiind arbitrul român cu cele mai multe astfel de titluri în palmares. A arbitrat ultima oară în decembrie 2016, la un meci din Liga I dintre echipele Gaz Metan Mediaș și Astra Giurgiu.

La ediția din anul trecut a Galei Fotbalului Românesc, lui Cristian Balaj i-a fost decernat Premiul de Excelență pentru întreaga activitate în arbitraj.

Agenţia Naţională Anti-Doping

Agenţia Naţională Anti-Doping

X

logo-anad-plarforma.edu.

¤