Graziela Vâjială, președintele Agenției Naționale Anti-Doping, se retrage din funcție

După 35 de ani în slujba sportului din România, Graziela Vâjială își anunță retragerea din funcția de președinte al Agenției Naționale Anti-Doping.

Doamna Vâjială a pus bazele activității de prevenire și combatere a dopajului în sport în România și este persoana în jurul căreia s-au clădit două instituții ale statului român. De-a lungul unei prodigioase cariere, a format zeci de specialiști și a transformat țara noastră într-un adevărat pol de putere regional într-un domeniu extrem de complex cum este combaterea dopajului.

„Mă retrag din motive strict personale, iar unul dintre ele este că am simțit nevoia să-i las pe tineri să preia ștafeta”, declară Graziela Vâjială. „Las pe mâini bune activitatea anti-doping din România, întrucât am deplină încredere în oamenii pe care i-am format în cadrul Agenției. Există acolo o echipă de specialiști pe care oricine se poate baza”, a mai spus Vâjială.

Graziela Vâjială a ocupat funcția de președinte al Agenției Naționale Anti-Doping din octombrie 2005, după ce, anterior, a condus timp de 22 de ani Laboratorul de Control Doping din București.

A deținut mai multe funcții la nivel internațional, cum ar fi cea de președinte al grupului consultativ pe probleme educative din cadrul Grupului de Monitorizare a Convenției Anti-Doping a Consiliului Europei, apoi două mandate de raportor privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi al Comitetului Ad-Hoc pentru Agenţia Mondială Anti-Doping (CAHAMA) și nu mai puțin de trei mandate de vicepreședinte al Biroului Convenției internaționale împotriva dopajului în sport a UNESCO.

De-a lungul carierei, Graziela Vâjială a fost onorată cu mai multe ordine și distincții, printre care Medalia Națională „Serviciul Credincios” (2000) și Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a (2004).

A elaborat peste o sută de lucrări științifice și a publicat nouă cărți de specialitate. În calitate de expert, a făcut parte din mai multe entități științifice. Dintre acestea, menționăm:

– Expert din partea României la Consiliul Europei, Grupul de Monitorizare al Convenției Anti-Doping;

– Expert la Consiliul Europei în cadrul Grupului Științific;

– Membru fondator al Consiliului Știintei Sportului din România;

– Membru în Societatea Română de Farmacologie Terapeutică și Toxicologie Clinică;

– Membru în Societatea Europeană de Toxicologie;

– Membru în Societatea Română de Informatică Medicală;

– Membru fondator al Federației Române de Inginerie Medicală.

În decursul carierei sale, doamna Vâjială a creat premisele de integrare a luptei pentru un sport curat și în contextul învățământului universitar. A susținut cursuri în cadrul Universității București și își continuă activitatea de predare la Universitatea „Spiru Haret” și Universitatea din Pitești.

Agenţia Naţională Anti-Doping

Agenţia Naţională Anti-Doping

X

logo-anad-plarforma.edu.

¤